on 5.10.2023 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Dnevi slovenskega lesarstva 2023

24 maja @ 09:00 25 maja @ 14:00

Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport je 24. in 25. maja 2023 v Kongresnem Centru Thermana Park Laško organizirala 4. Dneve slovenskega lesarstva, osrednji, nacionalni strokovni dogodek slovenske lesne industrije.

Na Dnevih slovenskega lesarstva se je spregovorilo o aktualnem dogajanju, načrtih in izzivih panoge, organizirana je bila vrsta strokovnih predavanj, izmenjav izkušenj in pogovorov na teme kot so obvladovanje sprememb v nabavnih verigah, zagotavljanja kadrov in promocije poklica, (krožnem) razvoju novih produktov, digitalizaciji in druge aktualnih temah. Poleg tega so se podjetja lahko udeležila mednarodnih poslovnih srečanjih s partnerji iz EU z ciljem novih poslovnih kontaktov in poslov. Poleg vsega naštetega je bilo tudi veliko priložnosti za mreženje s kolegi in partnerji v slovenski lesni in pohištveni panogi. Na dogodku so bila podeljena tudi priznanja za najboljša dela dijakov srednjih lesarskih šol, kar priča o prisotnosti mladega kadra z velikim potencialom, ki se zaveda bogatih priložnosti v lesarstvu.

Uvodoma je Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, poudaril pomen lesne industrije. Han je izpostavil aktivnosti, ki jih je ministrstvo izvedlo v zadnjem letu od prejšnjih Dnevov slovenskega lesarstva in dodal: »Cilj naših aktivnosti je ustvariti ugodno poslovno okolje za lesnopredelovalna podjetja ter omogočiti nadaljnji pozitivni razvoj lesne industrije, ki temelji na domači surovini – lesu.« Po njegovem mnenju je spodbujanje razvoja lesne panoge ključno za trajnostno prihodnost.

V nadaljevanju je Rok Capl, vršilec dolžnosti direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija, dejal »Mladim želimo približati les kot naraven material in predstaviti različne možnosti njegove uporabe ter raznolikost poklicev v lesarstvu. Posebej smo se osredotočili na dvig ugleda poklica lesarja, ki še vedno velja za deficitaren poklic.« Na pomen izobraževanja mladih je opozorila tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal, ki je ocenila, da so poklici v lesarstvu poklici prihodnosti, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar pa je poudaril pomen malih podjetij, ki prevladujejo v lesnopredelovalni industriji.

dr. Dejan Paravan, generalni direktor podjetja Gen Energija d. o. o, predstavil aktualno energetsko problematiko podjetij ter načine za njeno reševanje. V nadaljevanju so bile predstavljene razvojne spodbude, možnosti podpore države pri razvoju in investicijah podjetij ter rešitve za motnje v dobavnih verigah, s poudarkom na praktičnih primerih. Veliko zanimanja je požela okrogla miza na temo zagotavljanja kadrov v lesarstvu, kjer so udeleženci poudarili pomen vajeništva. Gospodarstvo vsako leto potrebuje več kadrov s področja lesarstva, zato šole enostavno ne morejo slediti temu trendu. Zato bo potrebno še več storiti na področju promocije poklica.

Prvi dan je bil zaključen s podelitvijo priznanj za najboljša dela dijakov srednjih lesarskih šol, ki so jih dobili dijaki iz Gimnazije in srednje šole Kočevje, Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka, Srednje lesarske šole Ljubljana, Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto in Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor.

Drugi dan dogodka bo posvečen modelu za napoved ekonomskih in okoljskih vidikov predelave in uporabe lesa, razvoju novih izdelkov lastni blagovni znamki, tujim primerom podpore podjetjem pri razvoju izdelkov ter digitalnemu in zelenemu prehodu.

Na povezavah spodaj najdete dve predavanji, ki sta potekali online:

Digitalizacija v praksi
Aleš Štempihar in Andrej Guštin, IIBA Slovenia Chapter

Primer tuje prakse podpore podjetjem pri razvoju produktov, digitalnem in zelenem prehodu
Julio Rodrigo, AMBIT Living Spaces Cluster, Španija

Prav tako bo potekala razprava o razvojnih strategijah, krožni ekonomiji, lastnih blagovnih znamkah in digitalizaciji. Četrti dnevi slovenskega lesarstva bodo sklenila mednarodna poslovna srečanja podjetij s področij pohištva, lesene gradnje in opreme.

Več o dogodku si lahko preberete na spletni strani MGTŠ in SPIRIT Slovenija.