on 5.10.2023 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Gospodarska delegacija pohištvenih podjetij v New York, ZDA

21 maja @ 08:00 24 maja @ 17:00

Od 21. do 24. maja 2023, je bila uspešno izvedena gospodarska delegacija petih pohištvenih podjetij v New York, ZDA. Delegacijo je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija ob podpori Direktorata za lesarstvo pri MGTŠ. Koordinacijo izvedba pa je zagotovil Lesarski grozd ob sodelovanju GZS – Združenja lesne in pohištvene industrije in Veleposlaništva v Washingtonu. Gre za nadaljnjo gradnjo in utrjevanje poslovnih kontaktov v ZDA po delegacijah v letih 2017 (New York), 2018 (New York, Cleveland, Pittsburgh) in 2019 ter 2022 (Chicago).

Cilji delegacije so bili raziskati trg in njegove značilnosti, se seznaniti s trenutnimi trendi na področju pohištva ter poiskati poslovne priložnosti in kontakte za slovenska pohištvena podjetja. Delegacija, ki je štela pet podjetij; LESNA Vrata d.o.o., Pohištvo Potočnik Aleš Potočnik s.p., Mlinar pohištvo d.o.o, Mizarstvo Tajhmajster d.o.o. in Mizarstvo Lavre d.o.o., je uspešno zaključila obisk in vzpostavila vrsto novih poslovnih povezav, ki jim bodo v nadaljevanju lahko omogočile tudi konkretne posle. Gre za profilirane ponudnike, ki trg ZDA nagovarjajo z nišnimi izdelki za opremo interierjev po naročilu ter contract izdelki.

Slovenska lesna in pohištvena panoga je po propadu Slovenijalesa ter vrste najuglednejših izvoznih pohištvenih podjetij pred 15-25 leti izgubila takrat zelo dobro izvozno pozicijo na trgu ZDA. S tovrstnimi delegacijami podpiramo podjetja iz lesne in pohištvene panoge, da ponovno odkrijejo zelo perspektivni trg S. Amerike, kar je dolgotrajen proces.

V New Yorku si je delegacija ogledala sejem ICFF 2023 – International Contemporary Furniture Fair, ki je ponudil odličen vpogled v trende oblikovanja notranje opreme in pohištva v ZDA. Udeležili so se poslovnega dogodka, ki je bil organiziran skupaj s še štirimi podobnimi delegacijami iz Švedske, Češke, Romunije, Bolgarije v okviru skupnega projekta »Furniture Go International«. Poleg informacij o trgu ZDA in poslovnih priložnostih na področju izvoza pohištva je delegacija imela tudi vrsto b2b srečanj z ameriškimi ciljnimi kontakti, kot so arhitekti, notranjimi opremljevalci, agenti in podjetji za opremljanje interierjev. Obisk v New Yorku so zaključili z obiski vrste pohištvenih pop-up showroomov.


Dogodek je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Direktorata za lesarstvo. Soorganizatorji so Lesarski grozd in Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje lesne in pohištvene industrije.