on 2.10.2022 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Strokovni ogled referenčnih objektov lesene gradnje na avstrijski Štajerski za arhitekte in projektante

16. Dec. 2021 Ves dan

V četrtek, 16. decembra 2021, je bil izveden strokovni ogled referenčnih objektov lesene gradnje na avstrijski Štajerski, natančneje v Gradcu, Avstrija. Strokovnega ogleda se je udeležilo 28 arhitektov in projektantov, ki so si ogledali vrsto zelo zanimivih lesenih objektov različnih tipologij gradnje, kot so; 6-nadstropna lesena stanovanjski objekt, šolski objekt iz lesa, primer sodobne lesene stavbe v središču mesta, primer socialnih stanovanj v leseni gradnji ter predel z več različnimi vrstami lesenih stanovanjskih objektov.

Slovenija zasleduje cilj čim večjega deleža novogradenj z čim višjim deležem uporabe lesa in lesnih tvoriv. V ta namen je sprejeta tudi Uredba o Zelenih javnih naročilih, s katero država želi povečati uporabo lesa ter generirati primere dobre prakse, ki jim bodo sledili tudi v zasebnem sektorju. Zato je pomembno poznati primere in razvoj kvalitetne gradnje z lesom, pametnih, tehnološko, energetsko ter ekološko naprednih stavb. Strokovni ogledi primerov referenčnih stavb lesene gradnje v tujini, pripomorejo k boljšemu razumevanju zadnjega stanja tehnologije in arhitekture lesene gradnje.

Bernard Likar iz Lesarskega grozda, je dejal; »Gre za večletna prizadevanja za krepitev lesene gradnje v Sloveniji. S tovrstnimi strokovnimi ogledi želimo slovenskim arhitektom in projektantom dati nova znanja in izkušnje, ki jih bodo s pridom uporabili pri oblikovanju ter projektiranju novih presežkov lesene gradnje pri nas. Lesena gradnja v Sloveniji namreč postaja vse bolj uveljavljena, razvoj na tem področju pa je zelo hiter.«

Video reportažo strokovnega ogleda najdete TUKAJ.

Ogled so organizirali Javna agencija SPIRIT Slovenija in Direktorat za lesarstvo pri MGRT in Lesarski grozd ob podpori GZS – Združenja lesne in pohištvene industrije ter. Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva, Pametne stavbe in dom z lesno verigo ter na avstrijski strani Holzcluster Steiermark.


Aktivnost je financirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorat za lesarstvo.


Soorganizatorja: