on 1.12.2023 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Gospodarska delegacija lesarjev na svetovno razstavo EXPO 2020 Dubaj

16. Jan. 2022 @ 08:00 20. Jan. 2022 @ 17:00

Med 16. in 20. januarjem 2022, je bla izvedena gospodarska delegacija slovenskih lesnih in pohištvenih podjetij na svetovno razstavo EXPO Dubaj. V delegaciji je bilo 22 podjetij in 6 organizacij s skupaj 47 udeleženci. Predstavitev delegacije najdete TUKAJ.
Delegacijo so skupaj organizirali Javna agencija SPIRIT Slovenija, Direktorat za lesarstvo pri MGRT, Lesarski grozd in GZS CEMP.

Poleg ogleda svetovne razstave EXPO Dubaj, je bil organiziran tudi pester poslovni del delegacije.

V ponedeljek, 17. januarja 2022, je bil na slovenskem paviljonu izveden poslovni forum, z naslovom Trajnostno bivanje in les – »Fit for 55« (program najdete TUKAJ) na temo lesa kot trajnostnega materiala prihodnosti, z udeležbo visokih predstavnikov Republike Slovenije. Na dogodku je bil predstavljen program Fit for 55 v kontekstu gozdnih sistemov in lesne industrije, ter izpostavili priložnosti, ki jih imata Slovenija in Evropa na področju lesa.

Ob poslovnem forumu je bila na paviljonu postavljena tudi razstava inovativnih lesenih proizvodov, ki so jo postavili študenti mariborske višje lesarske šole.

Po uradnem delu je potekalo živahno mreženje med slovenskimi in tujimi podjetji, ki se je nadaljevalo tudi naslednji dan na različnih lokacijah na EXPO ter Dubaju. Brošuro delegacije pa najdete TUKAJ.

Delegacija se je vključila tudi v dogodke Dnevov krožnega gospodarstva Evrope, ki jih je pripravila Evropska platforma deležnikov krožne ekonomije in katerih rdeča nit je bila krožno gospodarstvo, zeleno okrevanje in inovativne rešitve. Dogodki v tem okviru so bili organizirani na paviljonih sodelujočih držav; Slovenije, Nizozemske, Finske, Poljske in Irske.

Z obiskom Dubaja so bili člani delegacije zelo zadovoljni, saj so pridobili številna nova znanja, izmenjali izkušnje ter stkali nove poslovne navezave, ki bi se pri nekaterih lahko razvile tudi v resna poslovna sodelovanja.

Barbara Šubic, direktorica mizarstva, M Sora d. d.: »Lesarska delegacija v Dubaj je izpolnila moja pričakovanja, tako z organizacijskega kot vsebinskega področja. Imela sem nekaj poslovnih pogovorov s tujimi podjetji, arhitekti. To so pogovori na dolgi rok. Bo trajalo precej dolgo, da pridemo do projektov, če sploh. Na delegacijah, ki jih organizira SPIRIT Slovenija s partnerji sem že sodelovala in so bile vedno dobro organizirane. Veliko vrednost delegaciji daje raznovrstnost podjetji iz katerih so udeleženci in pa neformalni pogovori med nami. Skozi te pogovore velikokrat izveš ogromno o problematikah, poslovanju drugih podjetji, kako rešujejo svoje težave s kadri, materiali, … Te izmenjave izkušenj so neprecenljive in največja dodana vrednost delegacij.«

Jurij Gašper, direktor Gašper Trženje d.o.o.: »Obisk Expa v Dubaju v okviru Lesarske delegacije je bila izvedena učinkovito tako v predpripravah kot tudi sama izvedba na Expu.  V poslu je včasih težko meriti direktne učinke nekega početja in je potrebno na stvari gledati širše, to velja tudi za takšne skupinske delegacije.  Vsekakor je zelo pozitivno druženje s samimi člani delegacije, kjer se izmenjajo ideje, dobijo kakšne potrditve ali pa kaj ovržemo.  Za podpis prodajne pogodbe je pa potrebno mnogo več, kot en obisk določenega področja.  Vsekakor sem dobil direktna izhodišča za nova povezovanja in ideje.  Dubaj kot tak me je navdušil z učinkovitostjo, jasnostjo pravil in reda.«

Bernard Likar, Lesarski grozd: »Svetovna razstava vsakih pet let ponudi izjemno priložnost, ne samo da se seznanimo z trendi v Svetu ter presežki, ki jih sodelujoče države ponudijo, temveč tudi da vzpostavimo nove poslovne kontakte tudi izven ustaljenih tržišč. Delegacija lesnih in pohištvenih podjetij na EXPO Dubaj, predstavlja vso širino produktov, ki jo ta panoga ponuja, pa tudi vrsto inovativnih rešitev in oblikovalskih presežkov in je tako verodostojno ponesla v Svet pozitivno podobo slovenske lesne in pohištvene panoge. Zelo smo tudi hvaležni za vso podporo Direktorata za lesarstvo pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija, da so omogočili izvedbo te, verjetno največje slovenske poslovne delegacije na EXPO Dubaj. S strani Lesarskega grozda bomo še naprej podpirali podjetja iz lesne panoge na tujih trgih, saj je izvoz ključnega pomena za našo panogo«.


Aktivnost je sofinancirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorat za lesarstvo.