on 27.9.2022 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Slovenia Design Showroom Milano 2017

04. Apr. 2017 - 09. Apr. 2017

S svečano otvoritvijo razstave z nazivom “Oblikovanje kot (z)možnost spremembe: Vrhunci slovenskega oblikovanja v lesu“, se je 4.9.2017 uradno pričel drugi Slovenia Design Showroom Milano 2017. V okviru razstave se je italijanski strokovni in splošni javnosti predstavljalo 15 izbranih oblikovalskih in arhitekturnih presežkov slovenske lesarske panoge, med njimi tudi nekaj inovacij v svetovnem merilu. Razstava je namenjena krepitvi prepoznavnosti slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu ter inovativnih lesarskih izdelkov na italijanskem trgu ter odpiranju vrat novim poslovnim priložnostim podjetjem obeh držav.

Postavljena je bila na 220 m2 velikem razstavnem prostoru galerije Il Centro Culturale e la Galleria San Fedele, v strogem centru Milana (Piazza San Fedele 4), v nizu izven sejemskih prireditev »Fuorisalone« in Milan Design Week 2017. V tem času v Milanu poteka tudi svetovno znani 56. pohištveni sejem Salone del Mobile Milan 2017.

Na razstavi so bili prikazani izdelki; Riko Hiše d.o.o. s “Prisedi! miza pod baldahinom”, M Sora d.d. z “Okno Natura Optimo XLT in Vizija XL”, Arhitekturni studio 3biro z “hišo Mlačevo”, Studio Abiro z “Nordijskim centrom Planica”, Mizarstvo Bogovič z didaktično igračo “Wood I Play”, Studio Miklavc z prvim račualnikom iz lesenega kompozita “EggBox”, Landart s “Stojalom Toplr”, Atelje Mali z “Lesenimi skledami Takete in leseni pladnji Nozomi”, Wilsonic Design z “Otroškim vozičkom ooh-noo”, Aklih z “3D tiskanimi izdelki iz lesa”, Design Studio Mashoni z kuhinjskimi pripomočki “Ribrand”, PIKKA Dizajn s stojalom “Curculum”, Tilen Sepic s svetilko “Eclipse”, Studio Aino z večnamenskim sistemom “REMLshelf” ter Re-generacija kolektiv s “Prijazen sovražnik – papir iz japonskega dresnika”.

KATALOG RAZSTAVE

Na otvoritvi razstave, ki se jo je udeležilo več kot 100 povabljenih gostov in italijanskih medijev, je udeležence uvodoma pozdravila Ingrid Sergaš, generalna konzulka na Generalnem konzulatu RS v Trstu: »Slovenija, dežela gozdov, je les opredelila kot strateško surovino z veliko neizkoriščenega potenciala, lesnopredelovalno industrijo pa umestila med perspektivne gospodarske panoge z zadostno količino domače surovine. Promocijska razstava je dokaz, da je Slovenija danes tudi na področju oblikovanja pomemben inovativni del evropskih in svetovnih ustvarjalnih tokov.«

V nadaljevanju je Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, poudaril, da sta slovensko oblikovanje in arhitektura ustvarjalni sili prihodnosti slovenske lesne industrije in imata veliko vlogo pri doseganju možnosti za spremembe. »Znanje, kreativnost in inovativnost lesarjev, arhitektov in lesnih podjetij peljejo slovensko lesno industrijo na popolnoma novo pot izdelave lesenih izdelkov in trajnostne gradnje. Slovenija se tako z lastno, kakovostno lesno surovino pridružuje svetovnemu trendu trajnostnega oblikovanja ambientov in lesene gradnje, tudi za najzahtevnejše objekte. Razstava nam daje priložnost, da tuji javnosti pokažemo, da ob ohranjanju bogatih tradicionalnih znanj o obdelavi lesa, pospešeno razvijamo tudi najnovejše tehnologije in inovativne pristope obdelave.«


»Lesna industrija ima v Sloveniji izjemno dolgo tradicijo, zato je država sprejela odločitev, da medsebojno poveže vrhunsko oblikovanje, les in tehnološki razvoj. Slovenia Design Showroom Milano tako predstavlja platformo, preko katere želimo krepiti prepoznavnost slovenskega industrijskega oblikovanja in arhitekture v lesu ter lesarskih inovativnih izdelkov na mednarodnih trgih in tako slovenskim lesarskim podjetjem odpirati vrata za nove posle,« je poudaril mag. Gorazd Mihelič, direktor SPIRIT Slovenija. »Obenem želimo vzpostaviti dialog z različnimi italijanskimi partnerji, tako z vrst oblikovalcev, arhitektov, trgovskih agentov kot tudi investitorjev v javno in zasebno infrastrukturo in ustvariti dolgoročna uspešna partnerstva.«

Na razstavi so predstavljeni vrhunci slovenskega oblikovanja in arhitekture, ki odražajo visoko stopnjo zavedanja o slovenskih naravnih danostih in sposobnost trajnostnega izkoristka materiala, je povedala kuratorka razstave, dr. Barbara Predan. Poudarila je, da razstava temelji na dveh časovnih prerezih. »V pogledu nazaj so izpostavljeni arheološki, etnološki in pionirski vrhunci profesionalnega slovenskega oblikovanja v lesu iz druge polovice 20. stoletja. V usmerjanju pogleda naprej pa se je – sledeč zadanim strateškim usmeritvam Republike Slovenije – iskalo dobro oblikovane izdelke sodobnega oblikovanja in arhitekture. Prikazano je oblikovanje, ki v svojem bistvu ni le premišljeno načrtovano, temveč na številnih področjih kaže pot razvoju.”

Razstava je bila zasnovana v osmih tematskih kategorijah, in sicer gradnja, konstrukcija, bivanje, svetloba, priprava, delovanje, igra in alternative. Na njej je med drugim mogoče videti kar nekaj svetovnih inovacij, ki se prvič predstavljajo italijanski javnosti: najkompleksnejši slovenski infrastrukturni projekt s tehnično inovacijo globinske impregnacije lesa za zaščito pred vremenskimi vplivi (Nordijski center Planica), cenovno najučinkovitejše PHI certificirano pasivno okno na svetu (Natura Optimo XLT), prvi računalnik iz lesenega kompozita na svetu (EggBox) ter prvi industrijsko proizveden papir iz japonskega dresnika na svetu.

VEČ O RAZSTAVI

 

V okviru Slovenia Design Showroom Milano 2017, je bila 5. aprila 2017 organizirana še okrogla miza na temo »Design: a matter of change« (Dizajn, nosilec sprememb), katero sta moderirala Saša J.Maechtig in Taco Langius, predavatelj iz italijanskega Instituti Marangoni. Na okrogli mizi so poleg moderatorjev sodelovali še; Nika Zupan, Aljoša Dekleva, Bruno Dujič in Emilio Battisti, profesor na Politechnico Milano. Uvodno predstavitev je prispeval Saša J.Maechtig, s katero je odprl plodno razpravo med panelisti. Zaključke najdete TUKAJ.

 

Slovenia Design Showroom Milano 2017 je zaokrožila poslovna delegacija z B2B srečanji s trgovskimi agenti, arhitekti, oblikovalci, italijanskimi podjetji in trgovinami. V ta namen je v Milano odpotovala 14 članska delegacija slovenskih podjetij in podjetnikov s področja lesno-predelovalne in pohištvene industrije, ki si je poleg poslovnih sestankov ogledala še sejem Salone del Mobile. Delagacije so se udeležili: Adria Dom d.o.o., Atelje Mali, CBD d.o.o., Donar d.o.o., Gonzaga-Pro d.o.o., Landart d.o.o., M Sora d.d., Pikka d.o.o., Riko Hiše d.o.o., Savne Štrus d.o.o., Stilles d.o.o., Tina Rugelj Concrete Garden, Trokot d.o.o. (znamka Woodster Bikes) in Fakulteta za Dizajn.

BROŠURA DELEGACIJE

 

Organizator dogodka je Javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – Direktorata za lesarstvo, v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Gospodarskim uradom Milano, STO Milano ter italijanskimi partnerji. Aktivnosti promocijske razstave in spremljajočih poslovnih dogodkov koordinirata Lesarski grozd in Center za mednarodno poslovanje na GZS. Kuratorka razstave je dr. Barbara Predan, oblikovala sta jo Arne Vehovar in Urša Vrhunc, grafični oblikovalci Tomato Košir in Primož Pislak ter fotograf Aleš Rosa.

Podrobnosti

Začetek:
04. Apr. 2017
Zaključek:
09. Apr. 2017
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Galerija San Fedele
Milano, Italija

Organizator

SPIRIT Slovenija