on 27.9.2022 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

On-line strokovna delavnica novi materiali v gradnji z lesom

16. Dec. 2020 @ 11:00 12:30

Neprestano usposabljanje kadrov ter stalo nadgrajevanje njihovega znanja je ključno za njihov razvoj s tem pa tudi krepitev konkurenčnosti ter razvojnega potenciala vsakega podjetja. V ta namen je SRIP PSiDL, pristopil k oblikovanju programa krajših on-line usposabljanj/delavnic fokusiranih na nove tehnologije, materiale na področju lesene gradnje, projektiranja/oblikovanja, interierja, mehkih specialističnih znanj in podobno.
Prva strokovna delavnica, dne 16. decembra 2020, je bila namenjena seznanitvi z novimi materiali na področju gradnje z lesom, možnostmi njihove uporabe ter spremembami glede njihove uporabe v prihodnje.
Delavnica je potekala on-line, izvedli pa so jo prof. dr. Miha Humar, doc. dr. Boštjan Lesar in prof. dr. Sergej Medved iz UL BF Oddelka za lesarstvo.

Vsebina delavnice:
Nove lesne vrste. V zadnjem obdobju se v Slovenskih gozdovih pojavljajo nove lesne vrste. Nekatere so invazivne, druge pa so v gozdovih prisotne že sto in več let. Namen tega sklopa je bil predstaviti potencial novih lesnih vrst.
Novi biocidi. V EU se uveljavlja vedno strožja zakonodaja s področja biocidov. Številni biocidi so del premazov za stavbno pohištvo. Pričakuje se, da bo v EU veliko biocidov umaknjenih s trga.
Nebiocidna zaščita lesa. Namesto biocidov se uveljavljajo nove rešitve, kot so olja in voski. So te rešitve primerljivo učinkovite?
Modificiran les. Modificiran les je skupina novih materialov. Kaj ponujajo? Kje so omejitve? Ali lahko v celoti nadomestijo impregniran les?
Kompoziti. Lesni kompozit so omogočili velik napredek v gradbeništvu. Sodobna lesena gradnja brez kompozitov ne bi bila mogoča. Kaj se dogaja na tem področju? Kje so priložnosti, omejitve, nevarnosti.

Delavnice se je udeležilo 24 udeležencev iz 12 organizacij.

V letu 2021 se predvideva nadaljevanje on-line strokovnih delavnic.