on 27.9.2022 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Mednarodni projekt Furniture Go International se je predstavil 70 podjetjem

21. Okt. 2021 @ 11:00 13:00

Skoraj 70 evropskih podjetij se je udeležilo prvega javnega srečanja projekta Furniture Go International (FGOI), ki jim bo omogočil prodor na nove trge, kot so ZDA, Kanada, Egipt in Južna Afrika.

Razumevanje potreb končne stranke in trga je bilo opredeljeno kot glavni izziv za uspeh tega projekta in izvoza na splošno.

V prvem letu projekta bo cilj uskladiti portfelj izdelkov sodelujočih MSP s potrebami ciljnih trgov.


Srečanja, ki je potekalo 21.10.2021 v hibridni obliki, se je udeležilo 8 evropskih grozdov, ki vodijo projekt, in od 5 do 7 MSP, povezanih z vsakim od njih. Na srečanju sodelujejo podjetja, katerih profil najbolj ustreza ciljem projekta Furniture Go International (FGOI) in jih najbolj zanima predlog internacionalizacije. Razpis za udeležence MSP je in bo ostal odprt za druge v sektorju pohištva, lesne industrije in dekoracije, ki so se pripravljeni aktivno vključiti in ciljati na trge Združenih držav, Kanade, Egipta ali Južne Afrike.

Projekt se bo osredotočil na izvajanje skupne strategije internacionalizacije, zbiranje in obdelavo vseh informacij in izkušenj, potrebnih za pristop na nove trge z največjimi možnostmi za uspeh. V treh letih projekt vključuje analizo trga, trgovinske misije, mednarodne dejavnosti povezovanja in vzpostavitev stalnih stikov na vsakem od zanimivih trgov, da bi pomagali premagati ovire na kraju samem.

Začetno srečanje FGOI se je začelo s kratkim predstavitvijo projekta in predstavitvijo vključenih grozdov iz Bolgarije, Češke, Romunije, Španije, Slovenije, Švedske. Med kvizom v živo so predstavniki malih in srednjih podjetij lahko anonimno odgovorili o svojih glavnih ovirah v zvezi internacionalizacijo in izbrali državo, s katero jih najbolj zanima poslovanje. Glavni izziv za izvoz zunaj EU je bilo pomanjkanje zanesljivih in aktualnih informacij o ciljnih novih trgih (59% vprašanih). Drugi pomembni izzivi so pomanjkanje predstavništev na tujih trgih in logistiki (53 %) ter nejasnosti glede tuje zakonodaje, tehničnih zahtev, odgovornosti proizvajalca (38 %) ter transportnih in medkulturnih razlik.

Čeprav so predstavniki MSP v večini (40%) glasovali za odprtje prvega novega podjetja v ZDA, Egipt pa je bil najmanj izvozna destinacija (13%), so se stvari hitro spremenile na seji vprašanj in odgovorov, ki je zaključila dogodek. Nekateri udeleženci, ki so že imeli izkušnje z egiptovskimi poslovnimi partnerji, so opisali dejstvo, da v zadnjih letih na obrobju Kaira gradijo novo prestolnico, ki bo sprejela 6,5 ​​milijona prebivalcev. Nova upravna prestolnica Egipta naj bi stala približno 40 milijard dolarjev. In kot je dejal en predstavnik MSP: „za to bodo potrebovali veliko pohištva“.

Furniture Go International (FGOI) je projekt, ki ga vodi osem grozdov iz šestih evropskih držav in ga financira Evropska komisija. Pričakuje se, da bo v tem 100 % rezultatsko usmerjenem projektu neposredno sodelovalo od 50 do 100 malih in srednje velikih podjetij v pohištveni in sorodnih panogah.

Sodelujoči grozdi so: TFC – Transilvanian Furniture Cluster (Romunija), HABIC – Basque equipment, furniture and design cluster (Španija), WIC – Lesarski grozd (Slovenija), KCN – Cluster of Czech Furniture Manufacturers (Češka), ICS – Interior Cluster Sweden (Švedska), PRO WOOD – Regional wood Cluster (Romunija), BFC – Bulgarian furniture Cluster (Bolgarija) in HCB – Habitat Cluster Barcelona (Španija).  Skupaj grozdi vključujejo več kot 500 podjetij, večinoma MSP.