on 29.9.2022 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

5. Razvojni dan Gozdno-lesnega sektorja

08. Mar. 2017

5. RAZVOJNI DAN GOZDNO-LESNEGA SEKTORJA
Sedanje in prihodnje oblike podpore razvoju v podjetjih

V sredo, 8. marca 2017 je bil na Gospodarskem razstavišču v okviru obsejemskih dejavnosti sejma DOM Ljubljana, organiziran 5. Razvojnni dan gozdno-lesnega sektorja.

Glavni namen dogodka je bil predstaviti strokovni in širši javnosti pestrost in širino razvojnih aktivnosti v gozdno-lesni verigi ter predvsem možnosti za podjetja, da se aktivno vključujejo v domače in mednarodne razvojne projekte, preko katerih lahko uresničijo svoje razvojne načrte. Razvojni dan je tudi odlična priložnost za medsebojno spoznavanje in povezovanje raziskovalcev iz razvojnih organizacij in razvojnikov iz podjetij s ciljem prenosa znanja, novih idej in projektov. Da so slovenska podjetja aktivna, potrjuje tudi število zbranih aktivnih projektov, ki je letos presegla številko 65 (glejte zbornik v priponki) in številčna udeležba na petem razvojnem dnevu, kot tudi na razvojnih dnevih v preteklosti. Letošnji fokus razvojnega dne je bil poleg predstavitve dobrih praks vključevanja podjetij v RRI projekte ter prikaza obstoječih in prihodnjih oblik sektorske in državne podpore razvoju predvsem na t.im. Strateških razvojno inovacijskih partnerstvih (SRIP).

Uvodne nagovore so podali Jože Prikeržnik, direktor Direktorata za lesarstvo (MGRT) in dr. Miha Humar, dekan Biotehniške Fakultete, Oddelka za lesarstvo.

 

Igor Milavec iz Združenja lesne in pohištvene industrije je podelil priznanje prof. dr. dr. h.c. Nikolaju Torelliju za življenjsko delo. Prof. dr. dr. h.c. Nikolaj Torelli se je od vsega začetka zavzemal za medsebojno povezovanje tako gozdnega, kot tudi lesarskega sektorja. Od leta 1999 do leta 2009 je bil direktor Gozdarskega inštituta ter vrsto let nosilec številnih funkcij povezanih s preučevanjem naravnega materiala – les. Bil je tudi večletni urednik revije Les. Za svoje predano delo je prejel več mednarodnih nagrad. Prof. dr. dr. h.c. Nikolaj Torelli velja za izjemnega pedagoga.

Podjetja, vključena v izbrane domače in EU razvojno – raziskovalne projekte so predstavila:

· Barbara Šubic, M SORA, TIGR4smart
· dr. Iztok Šušteršič, UL FGG, IQdom
· dr. Primož Oven, UL BF, Cel.krog
· dr. Andreja Kutnar, UP, Innorenew COE
· Tamara Högler, Cyberforum, FORESDA
· Marjana Rejc, Alples, Inteligentno pohištvo
· dr. Peter Wostner, SVRK, SRIP

Na okrogli mizi z naslovom »Pameten dom z lesno verigo«, katero je vodil dr. Aleš Ugovšek, so se:
· dr. Peter Wostner, Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
· Igor Milavec, GZS Združenje lesne in pohištvene industrije
· Alojz Burja, Lip Bled d.o.o.
· Franc Zupanc, Alples d.d.
· dr. Primož Oven, UL BF Oddelek za lesarstvo
· dr. Primož Simončič, Gozdarski inštitut Slovenije
· dr. Andraž Legat, Zavod za gradbeništvo Slovenije
dotaknili tematike SRIP-ov, predvsem v čem vidijo prednosti in priložnosti, ter kaj to pomeni za gozdno-lesni sektor. Prav tako so se dotaknili tematike Akcijskega načrta. Vsi udeleženci okrogle mize, pa so se strinjali, kako zelo pomembno je sodelovanje med podjetji ter RR organizacijami in interdisciplinarnim delom.

˝Kaj vam pomeni oziroma na kaj vas asociira beseda SRIP?˝ pa je bilo zaključno vprašanje okrogle mize. Sledili pa so sledeči odgovori: PREBOJ, KONKRETEN RAZVOJ, IZZIV, UPANJE, SODELOVANJE, GOZDNO-LESNA VREDNOSTNA VERIGA in VIZIJA.

Dogodek je v celoti povezoval in vodil dr. Aleš Ugovšek.
Zornik 5. Razvojnega dne gozdno-lesnega sektorja najdete TUKAJ

 

Razvojni dan je organiziralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo in SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Društvom lesarjev Slovenije, Biotehniško fakulteto, Oddelkom za lesarstvo, Zavodom lesarski Grozd, Združenjem lesne in pohištvene industrije pri GZS, Gospodarskim razstaviščem, podjetjem M SORA, Gozdarskim inštitutom Slovenije in Centrom odličnosti InnoRenew CoE.

Podrobnosti

Datum:
08. Mar. 2017
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Gospodarsko razstavišče
Ljubljana, Slovenija