on 27.9.2022 in

Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Druga zaporedna poslovna delegacija lesarskih podjetij v ZDA

21. Maj. 2018 - 25. Maj. 2018

Lesarski grozd in Gospodarska zbornica Slovenije, v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, so med 21. in 25. majem 2018 organizirali zelo uspešno gospodarsko delegacijo lesarskih podjetij v ZDA v New Yorku, Clevelandu in Pittsburghu.

Delegacije so se udeležili predstavniki podjetij Donar d.o.o., Lina Design d.o.o., CETA d.o.o., Mizarstvo Florjančič d.o.o., Mizarstvo Potočnik s.p., LESNA Vrata d.o.o., CBD d.o.o. ter GZS in Lesarskega grozda, spremljala pa jih je ekonomska svetovalka ga. Metka Urbas iz Veleposlaništva RS v Washingtonu. Pri organizaciji obiska so sodelovali tudi častna konzula RS v New Yorku Erik Horvat ter v Pittsburghu Petra Mitchell ter Jurček Žmauc, predsednik Slovensko-ameriškega poslovnega kluba v Clevelandu. Brošuro delegacije si lahko ogledate TUKAJ.

Ameriški trg lahko predstavlja za slovenske lesarje, predvsem pohištvenike, pomemben izvozni trg. Na tem specifičnem a perspektivnem trgu, tako kot v EU trg trenutno raste kar predstavlja dobro osnovo za realizacijo izvoznih poslov, tudi na področju notranje opreme. Cilj delegacije je bila tako utrditev osnov za okrepitev izvoza v ZDA v prihodnjih letih ter okrepitev poslovnih odnosov s poslovneži in arhitekti v ZDA.

V New Yorku se je 21. maja, delegacija v prostorih Stalnega predstavništva RS pri OZN srečala s častnim konzulom Erikom Horvatom ter poslovnežem Emilom Gasparijem, pozdravila jih je tudi veleposlanica Darja Bavdaž Kuret.

V torek 22. maja je potekal seminar v organizaciji European American Chamber of Commerce New York, kjer so bili predstavljeni različni vidiki poslovanja na ameriškem trgu: od pravnih in carinskih vidikov poslovanja na ameriškem trgu, možnosti financiranja znotraj dobaviteljske verige, razumevanja trga s pohištvom tudi z vidika oblikovanja, pripravljenosti za velikost in specifike ameriškega trga ter logistike, skladiščenja in prevoza. Ločeno so potekala tudi srečanja z dvema slovenskima podjetnikoma, ki že dolgo uspešno poslujeta na ameriškem trgu, aktivna sta predvsem pri opremljanju različnih objektov, kar bi lahko bilo zanimivo tudi za sodelujoča slovenska podjetja.

Poleg tega je bilo organizirano še srečanje s predstavniki največjega podjetja s področja arhitekture in designa v ZDA Gensler (svoje pisarne ima na 47 lokacijah po vsem svetu) ter ogled potencialnih lokacij za pop-up shope. Delegacija si je ogledala tudi sejem ICFF, na katerem so se seznanili z trendi na trgu ZDA

Predsednik SABA J. Žmauc je 23.maja v Clevelandu organiziral srečanje s predstavniki različnih arhitekturnih birojev ter birojev za notranje opremljanje (interior design). Udeležence je pozdravil tudi GK Rode. Ogledali so si tudi projekta gradnje lesenih rezidenčnih hiš različnih kvalitet, kar je dalo boljši neposredni vpogled v standarde in kvalitete gradnje ter opremljanja objektov v ZDA.

24. maja je častna konzulka P. Mitchell v Pittsburgu, organizirala srečanje s predstavniki lokalnih oblasti in institucij za mednarodno sodelovanje, ter različnih arhitekturnih birojev, ki so se lahko seznanili s programi in proizvodi, ki jih nudijo različna podjetja. Dogodka se je udeležil tudi predstavnik Ministrstva za kmetijstvo Pennsylvanie, ki je predstavil njihovo lesno industrijo. Obisk delegacije je bil zaključen 25. maja s srečanjem s člani SNPJ (Slovenska narodna podporna jednota).

Za podjetja v delegaciji je bil obisk v ZDA dobrodošla priložnost za pridobitev najrazličnejših informacij o trgu, ki so pomembne za razvoj poslovanja na tem trgu, ter konkretnih poslovnih kontaktov. Zelo dobrodošle so bile tudi izkušnje slovenskih podjetnikov, ki na tem trgu že delujejo, in so bili pripravljeni deliti svoje izkušnje. Nekatera podjetja iz delegacije že prodajajo v ZDA in jim je obisk pomenil nadgradnjo dosedanjega delovanja.

Aktivnost sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – Direktorat za lesarstvo.

 

Podrobnosti

Začetek:
21. Maj. 2018
Zaključek:
25. Maj. 2018
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

ZDA
New Your, Cleveland, Pittsburgh, Združene države